Обратно броене до ротацията - 10 дни остават до оставката на

...
Обратно броене до ротацията - 10 дни остават до оставката на
Коментари Харесай

Ще удържи ли управлението или ни очакват предсрочни избори? Коментират Страхил Делийски и Нидал Алгафари

Обратно броене до ротацията - 10 дни остават до оставката на кабинета “Денков ”, само че ще има ли държавно управление на Мария Габриел, или връзките в обединението ще продължат да са “ледена ера ”? И какво ще бъде мястото на новия съпредседател на Движение за права и свободи Делян Пеевски във властта? Коментират политологът Страхил Делийски и ПР специалистът Нидал Алгафари. 

 
Нидал Алгафари, ПР специалист:

В тази обстановка, в която изпаднаха всички политици, се оказа, че примерно ГЕРБ имат доста разновидности. Докато при ПП-ДБ разновидностите са доста лимитирани.

Ако се отиде на вид, при който няма да има ротация, ще продължи същият кабинет – това е добре и за ГЕРБ, и за Политическа партия. Но при всевъзможен различен вид – Мария Габриел ще бъде министър-председател и ще държи Външно министерство, ще се сменят министри – най-вероятно не е добре за Политическа партия, само че е добре за ГЕРБ.

Има и различен вид – да се сформира държавно управление отвън Политическа партия – „ систематичните партии “ (ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ненапълно „ Да, България “) да ръководят страната.

Има и още един вид, при който да се отиде на избори и тогава е ясно, че най-големите пострадали от това ще бъдат от Политическа партия.

Смятам, че Политическа партия ще правят отстъпка, в случай че имат задоволително разсъдък и ум в главата – другояче ще отидат „ зад борда “.

 

Страхил Делийски, политолог:

Аз бих добавил още един маркер в този подтекст. Имаме една, на пръв взор парадоксална, обстановка - държавно управление, което съгласно сътрудниците социолози гони рекордни равнища на отрицание. Огромната част от обществото не харесва това държавно управление. Няма късмет внезапно да се сформира някаква нова сглобка, която да „ влезе в сърцата “ на болшинството българи.

В същото време обаче, имаме едно голямо болшинство жители, което не желае избори. Това значи, че политическата система не е в положение да създаде други възможности, няма доста разновидности и така нататък

Ако седим в държавното управление – хората ще не престават да не ни харесват. Ако тръгнем на избори – хората няма да са удовлетворени, тъй като сме развалили спокойствието на „ сглобката “.

Този, който тръгне да скапва „ сглобката “, рискува доста. Той може да се хареса - от информационна позиция – на най-твърдото си „ племе “, само че рискува да изгуби поддръжката на така и така дребното хора, които поддържат обособените партии.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР